ביממה האחרונה נהרגו 48 בני אדם ברצועה; דו”ח אמנסטי: ישראל מבצעת בעזה רצח עם
משרד הבריאות בעזה הודיע בצהריים (חמישי) כי ביממה האחרונה נהרגו ברצועה 48 בני אדם ונפצעו 201. על פי ההודעה, מפרוץ המלחמה נהרגו ברצועה 44,580 בני אדם ונפצעו 105,739. אלפים עדיין מוגדרים נעדרים. לפחות 25 בני אדם נהרגו אמש ועשרות נפצעו בעקבות תקיפה של כוחות הכיבוש על מספר בתים בשכונת שייח’ רדואן בצפון העיר עזה. מטוסי קרב תקפו את בתי משפחות אל-דלו, סאקאללה וג’ערור בסמוך לרחוב הנקיק, וגרמו לנפגעים רבים והרס רב.
כמו כן, 20 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו אמש בתקיפת מטוסי קרב על אזור המוואסי, בצפון-מערב ח’אן יונס שבדרום רצועת עזה. על פי הדיווח בסוכנות הידיעות וואפא, המטוסים תקפו אוהלים של עקורים באזור המוואסי, שהוגדר על ידי ישראל כ”האזור ההומניטרי”. במקביל, צוותי ההצלה חילצו את גופתו של אדם שנהרג בתקיפת כוחות הכיבוש בשכונת אל-ג’נינה שבמזרח רפיח. העיתונאי ואיל אבו זינה נפצע לאחר שביתו הותקף על ידי כוחות הכיבוש בג’באליה שבצפון הרצועה. בנוסף, אזרחים נוספים נפצעו בהפגזת תותחים על מחנה הפליטים אל-בורייג’ שבמרכז הרצועה. הסהר האדום הפלסטיני מסר כי התקיפות באזור המוואסי כללו גם פגיעה במוקדי ריכוז של עקורים ובמחסני מזון, תוך הפרה בוטה של החוק הבינלאומי והפגיעה במטרות אזרחיות. עוד דווח בעיתונות הפלסטינית על החמרת מצוקת המזון ותופעה נרחבת של היעדר ביטחון תזונתי ברחבי הרצועה.
יצוין שארגון זכויות האדם אמנסטי הבינלאומי פרסם היום דו”ח מקיף על כיבוש עזה לפיו ישראל מבצעת רצח עם בעזה לאחר “ניתוח ממושך של אירועי המלחמה והצהרות של גורמים ישראלים”. מזכ”ל הארגון אגנס קלמרד, הציגה את המסקנות במסיבת עיתונאים והדגישה כי המסקנה לא נלקחה “בקלילות או עם העדפה פוליטית”. עוד מסר אמנסטי כי ישראל וצה”ל ביצעו לפחות שלושה מתוך חמשת המעשים האסורים באמנת רצח העם משנת 1948, דהיינו הרג, גרימת חבלה חמורה בגוף או בנפש וגרימת תנאי חיים במכוון שנועדו להביא להרס פיזי של קבוצה מוגנת.
דו”ח הארגון הבינלאומי של כ-300 עמודים מתייחס לתקופה שמ-7 באוקטובר אשתקד ועד תחילת יולי השנה. הוא מבוסס על ראיונות עם כ-200 אזרחים ונציגי רשויות שונות ברצועה, ניתוח צילומים ותמונות לוויין, וכן הצהרות של בכירים ישראלים – בממשלה ובצבא. בשנה שלאחר מתקפת חמאס, נכתב, הרגה ישראל יותר מ-42 אלף פלסטינים – בהם כ-13,300 ילדים – ופצעה למעלה מ-97 אלף בני אדם. עוד צוין בדו”ח כי רבים מההרוגים והפצועים נפגעו “באופן ישיר או באמצעות התקפות חסרות הבחנה, שלעיתים קרובות חיסלו בבת אחת בני משפחה מכמה דורות”. לפי הארגון הבינלאומי, המלחמה גרמה ל”הרס חסר תקדים”, שלדברי מומחים התרחש ברמה ובמהירות שלא נראו באף סכסוך אחר במאה ה-21. הדו”ח מצביע על כך שערים שלמות, תשתיות קריטיות, קרקע חקלאית, אתרי תרבות ואתרים דתיים נהרסו. לפיו, “חלקים גדולים של עזה הפכו לבלתי ראויים למגורים”.
ארגון אמנסטי ישראל, הפועל כעמותה עצמאית, דחה את מסקנת הארגון הבינלאומי. בתגובת הסניף הישראלי נאמר כי למרות היקף התקיפות לעבר אזרחים בעזה, ספק אם הוכח “מרכיב הכוונה לביצוע השמדה מלאה או חלקית של האוכלוסייה הפלסטינית במסגרת המלחמה”. הצהרת העובדים. אך התגובה של הסניף הישראלי שנויה במחלקות בקרב חבריו. על פרסום באתר “זמן ישראל” לקראת פרסום הדו”ח ארבעה מתוך תשעת חברי הוועד המנהל של הסניף הישראלי התפטרו בימים האחרונים. שלושה מהם טענו שאין ייצוג מספיק לקול הפלסטיני בוועד המנהל, ואילו חברה נוספת שהתפטרה חשבה שדווקא הזווית הישראלית לא מקבלת ביטוי הולם.
שלושת חברי הוועד שהגישו את ההתפטרות ביום שישי האחרון הם יו”ר הוועד דניאל ברודסקי, סגנית היו”ר וורדה סעדה ורולה הרדל. לפני כעשרה ימים התפטרה גם העיתונאית הוותיק פאר לי שחר שכיהנה בוועד מזה כשנה. על פי “זמן ישראל”, הסניף הישראלי לא יכול לתמוך בפומבי בהמלצות הדו”ח של הארגון העולמי, משום שאלו כוללות קריאה לחרם על ישראל – המנוגדת לחוק. כבר לפני שנה קיבל הסניף ייעוץ משפטי המזהיר את חברי הארגון בישראל מלבטא כל תמיכה או אהדה כלפי קריאה של אמנסטי לחרם על ישראל, מחשש שייפתח נגדם הליך פלילי. “גילוי הדעת של אמנסטי אינטרנשיונל עשוי להיות מפורש באופן המפר את סעיף 103 לחוק העונשין שעניינו הפצת ידיעות שיש בהן כדי לערער את רוח חיילי צה”ל ותושביה בעמידתם בפני האויב. בנוסף, גילוי הדעת מהווה הפרה, לכאורה של החוק למניעת פגיעה במדינת ישראל באמצעות חרם”
לעיון בדו”ח אמנסטי המלא (296 עמודים, באנגלית):
https://www.amnesty.org/en/documents/mde15/8668/2024/en
עוד בנושא: https://zoha.org.il/133935/