ועדת המעקב לחינוך ערבי לוועד ראשי האוניברסיטאות: הגנו על המרחב הדמוקרטי בקמפוסים
עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית במוסדות להשכלה גבוהה לפני כשבועיים, שלח ד”ר שרף חוסאן, יו”ר ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי בישראל, מכתב לוועד ראשי האוניברסיטאות (ור”ה) בנושא חופש הביטוי והמרחב הדמוקרטי בהשכלה הגבוהה. המכתב התייחס לקשיים ולאתגרים שחווים סטודנטים ומרצים ערבים באוניברסיטאות בישראל על רקע המלחמה – ובכלל זאת רדיפה פוליטית, הסתה גזענית וניסיונות השתקה והגבלת חופש הביטוי.
לפי המכתב, “בשנה האקדמית החולפת היינו עדים למסע הסתה ורדיפה פוליטית נגד סטודנטים ומרצים ערבים. במסע זה השתתפו התאחדות הסטודנטים הארצית וקבוצות קיצוניות בקמפוסים, שסימנו את הסטודנטים והמרצים הערבים כאויבים, והציגו כל התבטאות לגיטימית מצידם כ’תמיכה בטרור’. כמו כן ראינו מהלכים של הנהלת מוסדות אקדמאים, שאינם עולים בקנה אחד עם החופש האקדמי וחופש הביטוי הפוליטי בקמפוסים. כך, למשל, בעניינה של פרופ’ נאדרה שלהוב-קיבורקיאן מהאוניברסיטה העברית בירושלים, שהושעתה מהוראה ואף נעצרה ונחקרה במשטרה בגין הבעת דעה שונה, שאינה תואמת את הקונצנזוס הדורסני שנוצר סביב המלחמה, אך חוסה, לדעתנו, תחת חופש הביטוי האקדמי והפוליטי”.
לדברי ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, “חומרתם היתרה של החלטות ומהלכים אלה נעוצה בעיקר בכך שהם למעשה מבקשים לשרטט מחדש את גבולות השיח והניתוח האקדמיים”. במכתב ששלחה הוועדה צוין כי מהלכים אנטי-דמוקרטיים אלה מצטרפים לעדויות רבות שהתקבלו מסטודנטים ערבים, המדווחים על פחד וחוסר ביטחון בקמפוסים, על קשיים נפשיים ועל תחושה כי אינם זוכים בתמיכה מספקת ובהגנה מצד הנהלת המוסדות בהם הם לומדים.
עוד נכתב בפנייה לוועד ראשי האוניברסיטאות כי “סטודנטים רבים מעדיפים כיום לשתוק לחלוטין ולא להתבטא בכל צורה ובכל עניין, וזאת מהחשש שיואשמו ב’תמיכה בטרור’, ולאור המחירים הכלכליים והנפשיים הכבדים, שהם יצטרכו לשלם בדרך הארוכה עד להוכחת ‘חפותם’ ומימוש זכותם לחופש הביטוי. נדמה שאין ולא יכולה להיות מחלוקת, כי שתיקה והימנעות מעשייה מחקרית בקמפוסים פוגעות בגרעין הקשה של העקרונות שעליהם מושתתת האקדמיה, שאין לה קיום ועתיד באווירה של פחד, איומים וכניעה. בתוך כך גם עמדות ביחס לטרגדיה האנושית חסרת התקדים שמתחוללת בעזה בחסות המלחמה, ובכלל זאת הבעת רגשות תמיכה והזדהות עם כאבם וסבלם של אלפי ילדים וקורבנות פלסטינים חפים מפשע, אין בינן ובין ‘תמיכה בטרור’ ולא כלום. השימוש הציני בגילויי הזדהות לגיטימיים כאמור לשם האשמת סטודנטים ואזרחים ערבים בישראל בתמיכה בטרור הפך לדפוס פעולה שכיח וקבוע מאז פרוץ המלחמה”.
לפי ועדת המעקב לענייני חינוך ערבי, מצב דברים זה מחייב נקיטה בפעולות מיידיות מצד הנהלת האוניברסיטאות לצורך שמירה על ביטחונם וזכויותיהם של הסטודנטים וחברי הסגל הערבים. זאת, בנוסף לצורך במתן מענים ופתרונות למצוקות ולקשיים שנוצרו בקרב הסטודנטים הערבים בצל המלחמה, לרבות בהיבט הכלכלי.
למכתב השיב בשם כל אוניברסיטאות המחקר פרופ’ דניאל חיימוביץ’, נשיא אוניברסיטת בן גוריון ויו”ר ועד ראשי האוניברסיטאות. בתשובתו כתב פרופ’ חיימוביץ’ כי נשיאי האוניברסיטאות נאבקים כדי לבלום את יוזמות החקיקה שמטרתן להגביל את החופש האקדמי ואת חופש הביטוי ולהשתיק חברי סגל וסטודנטים. לדבריו, “התנגדנו ואנו ממשיכים להתנגד ל’חוק ההשתקה’ המבקש מהמוסדות לפטר ‘מרצים תומכי טרור’; התנגדנו ונמשיך להתנגד לחוק ‘ההפחדה’ המבקש לפרק תאים פוליטיים של סטודנטים – פעולה שלא קרתה מאז הקמת המדינה ומאפיינת משטרים חשוכים בלבד”.
עוד כתב חיימוביץ’: “לא נאפשר פגיעה בחופש האקדמי, בחופש המחשבה ובחופש הביטוי המהווים את ליבת הקיום של האקדמיה הישראלית. ודאי שלא ניתן יד ל’סימון’ של אוכלוסיות או קבוצות בתוך הקמפוסים שלנו כ”אויבי המדינה” או כ”תומכי טרור” ללא שום ביסוס, מטעמים פוליטיים או אחרים”. כמו כן הדגיש כי ועד ראשי האוניברסיטאות רואה בוועדת המעקב לענייני חינוך ערבי “שותפים להנהגה אחראית אשר חייבת לשמור על הקמפוסים שלנו מפני הרוחות הרעות המנשבות כיום בחברה הישראלית”.