שוחרר העיתונאי ג’וליאן אסאנג’ שחשף מאות אלפי מסמכים מסווגים של צבא ארה”ב

מייסד אתר ויקיליקס, העיתונאי ג’וליאן אסאנג’, שוחרר מבית הכלא בבריטניה והוא צפוי להודות שעבר על חוק הריגול של ארה”ב כחלק מעסקת טיעון, כך מסר הבוקר (שלישי) העיתון הצרפתי “הומינטה”. במסגרת ההסכם שאיפשר לו להשתחרר מהמעצר ולשוב לביתו באוסטרליה, אסאנג’ צפוי להודות באשמה פלילית של קשירת קשר להשגת וחשיפת מסמכים ביטחוניים מסווגים של ארה”ב.
אתר ויקיליקס צייץ שאסאנג’ עזב את כלא בלמארש, הנמצא דרומית-מזרחית ללונדון, לאחר 1,901 ימים מעצר. לדברי האתר, אסאנג’ הוחזק בתא בגודל 2 על 3 מטר, בבידוד 23 שעות ביממה”. לפי ויקיליקס, אסאנג’ שוחרר מהכלא הבריטי ועלה על טיסה לסאיפאן, האי הגדול ביותר באיי מריאנה הצפוניים, שם ייערך לו מחר דיון שבו יאושרר הסכם הטיעון. התביעה מסרה שאיי מריאנה הצפוניים נבחרו כמקום הדיון המשפטי משום שאסאנג’ סירב לטוס לארה”ב היבשתית ובגלל סמיכות האיים לאוסטרליה. ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, מסר ששגריר המדינה בבריטניה התלווה לאסאנג’ בטיסה. “אנחנו רוצים שג’וליאן אסאנג’ יחזור הביתה לאוסטרליה”, אמר אלבניזי. דובר בממשלת אוסטרליה מסר מוקדם יותר ש”ראש הממשלה אלבניזי הבהיר שהתיק של אסאנג’ נגרר במשך תקופה מאוד ארוכה”.
אסאנג’ נודע לציבור הרחב לפני 14 שנה כאשר ויקיליקס החל לפרסם מסמכים מסווגים של צבא ארה”ב ומחלקת המדינה האמריקנית בנוגע למלחמות באפגניסטן ובעיראק וליחסים הדיפלומטיים של ארה”ב עם מדינות שונות בעולם. במסמכים הפנימיים הופיעו בין השאר עדויות על תקלות מביכות של הכוחות הביטחון האמריקאיים, הפרות שיטתיות של זכויות אדם וציטוטים מפגישות שערכו נציגים אמריקאים בדלתיים סגורות עם פוליטיקאים בכל רחבי תבל.
פרסום המסמכים הסב מבוכה גדולה לארה”ב ולבעלות בריתה. לא פעם הופיעו שם כינויים לא מחמיאים שהדביקו דיפלומטים אמריקנים למנהיגים בינלאומיים מפורסמים, והתבטאויות שבארה”ב ובמדינות אחרות היו מעדיפים כי יישארו הרחק מאוזנו של הציבור, כמו למשל האופן שבו הפצירו מדינות ערביות בארה”ב ובריטניה לתקוף באיראן.
עוד בנושא: https://hagada.org.il/2010/12/12/%d7%94%d7%90%d7%a1%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%94-%d7%94%d7%99%d7%a9%d7%a8%d7%90%d7%9c%d7%99%d7%aa-%d7%91%d7%a4%d7%a8%d7%a9%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a7%d7%99%d7%9c%d7%99%d7%a7%d7%a1/