מי מרוויח מהכיבוש?
קואליציית הנשים לשלום השיקה השבוע מאגר מידע יוצא דופן המצביע על הגופים והחברות שמרוויחים כלכלית מהמשך הכיבוש הישראלי – whoprofits.org
“אנחנו בוחנות את המעורבות הישירה של גופים עסקיים ומסחריים בכיבוש, לפי שלושה חתכי מעורבות עיקריים:
תעשיית ההתנחלויות: חברות שיושבות בהתנחלויות הישראליות בשטחים שנכבשו ב-1967, חברות שמספקות שירותים שונים להתנחלויות ותורמות בכך להמשך קיומן ואף “סיפוחן” לישראל, חברות המעורבות בעסקי נדל”ן ובבנייה ישראלית בשטחים הכבושים.
רוב החברות במאגר נמצאות בחתך זה, ואנו מקוות להמשיך ולעדכן בכך את הרשימות הקיימות של מוצרי ההתנחלויות ושיווקם בעולם.ניצול כלכלי: חברות ישראליות ובינלאומיות שמנצלות את הכיבוש ואת תנאי השטח שלו בפעילותן הכלכלית מול השטחים הכבושים. חתך זה כולל ניצול פועלים פלסטיניים, ניצול השוק השבוי הפלסטיני או המגבלות הקיימות על תנועה פלסטינית והעברת סחורות.
זהו חתך חשוב להבנת רווחי הכיבוש כנובעים מניצול תנאים לא שוויוניים מבניים וחוקיים. במידה זו או אחרת, כל הקשרים הכלכליים בתוך הכיבוש מושפעים מתנאים אלו. על כן גם מיפוי החברות לפי חתך זה הוא קשה, ונסתפק בהפניה למידע שפורסם על ידי ארגונים אחרים, המתמחים בתחומם, כגון קו לעובד, מרכז אדווה והמרכז לאנפורמציה אלטרנטיבית.שליטה באוכלוסיה: ספקיות של ציוד וטכנולוגיות המשמשים לבקרה, שליטה וענישה של האוכלוסיה האזרחית הכבושה. חברות אזרחיות שמתכננות, מפעילות ומתחזקות את מערכות הדיכוי של אוכלוסיה אזרחית כבושה, ובכלל זה חברות המעורבות במערך “קו התפר” של חומת ההפרדה וחברות אבטחה אשר מפעילות מחסומים אזרחיים.
בחתך זה בחרנו להתמקד רק בחברות אזרחיות ובסחר “בטחוני” אזרחי, ולא לכלול במאגר את התעשיות הצבאיות ואת הסחר בנשק”.
“מדובר על מאגר מידע שהוא תוצר של פעילות ומחקר של אקטיביסטיות נמרצות”, אומרת אילת מעוז, רכזת כללית של קואליציית הנשים לשלום. “כל אחד ואחת מוזמנים לתרום מידע ולהשתתף במחקר הגראס-רוטס הזה. האתר מיועד גם לסקרנים וגם לקבוצות ולפעילים שרוצים לפעול. זה מאגר אקטיביסטי”.
בקואליצייה מסמנים בסיפוק כבר סיפור הצלחה אחד – עיריית שטוקהולם החליטה לבטל את החוזה הבלעדי שלה עם חברת ויאוליה, מפעילת מערך התחבורה הציבורית בעיר. רשמית, החוזה בוטל ממניעים כלכליים, ואולם ויאוליה נמצאה לאחרונה במרכז של סערה ציבורית בשוודיה בשל בנייתה את הרכבת הקלה בירושלים, המחברת את העיר עם ההתנחלויות ועוברת בשטחים שנכבשו ב-1967. מאגר המידע של הקואליצייה תרם במציאת חומר על ויאוליה, והשתתף בקמפיין בינלאומי נגד החברה.
ויאוליה תפסיד מביטול החוזה 3.5 מיליארד יורו.