restbet restbet tv restbet giriş restbet restbet güncel restbet giriş restbet restbet giriş restizle betpas betpas giriş pasizle betpas betpas giriş pasizle iskambil oyunları rulet nasıl oynanır blackjack nasıl oynanır evden eve nakliyat malatya rent a car malatya rent a car parça eşya taşıma evden eve nakliye şehirler arası nakliyat ofis taşıma sex shop istanbul sex shop ataşehir sex shop eşya depolama uluslararası nakliyat ev depolama nakliyat eşya depolama tuzla eşya depolama eşya depolama fiyatları depolama istanbul eşya depolama şirketi ofis taşıma bostancı nakliyat üsküdar nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat ücretleri şehirler arası nakliyat

דיון בוועדת המדע של הכנסת: חוק ההשתקה, קיצוצים בתקציבים ופיטורים מאיימים על מדעי הרוח

9 ביולי 2024

ועדת המדע של הכנסת בראשות ח”כ איימן עודה (חד”ש) קיימה אתמול (שני) דיון שחשף תמונת מצב מדאיגה ביותר של לימודי מדעי הרוח במוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל. בדיון עלה כי קיימת ירידה דרמטית במספר הסטודנטים במדעי הרוח וכן יש קיצוצים משמעותיים בתקציבים ובמשאבים ואף איומים לפיטורי מרצים מהסגל הזוטר. בתחילת הדיון אמר ח”כ עודה “התכנסנו כאן לפני שנה כדי לדון על הנושא, וכעת אנחנו מתכנסים שוב אחרי שחווינו את השנה הקשה ביותר שידענו. מדעי הרוח ספגו מהלומה כבדה, הן תקציבית והן מבחינה רעיונית. סדר העדיפויות של הממשלה הזו מעולם לא היה ברור יותר – כולם ספגו מהלומה, חוץ ממשרדה של אורית סטרוק ומעונו של ראש הממשלה. בעת מלחמה הרוחות מתלהטות, הקיצוניים מקצינים והטונים עולים. המרחב האקדמי, שבו רעיונות, יצירתיות, והומניזם הם הערכים השולטים בדרך כלל, יכול ליפול קורבן לרוחות המלחמה מחרישות אוזניים ולאלה המבקשים לרמוס את המרחב הדמוקרטי”.

לדבריו “מדעי הרוח במצב החירום המתמשך הזה, בייחוד לאור הבעיות המרובות שהן התמודדו איתן עוד לפני המלחמה – ירידה במספר הסטודנטים, ירידה בתקציבים, ובעיות בתשתיות מחקר בנושא הארכיונים הציבוריים. לא יכול להיות שבזמנים קשים כאלה, כאשר מדעי הרוח הם קריטיים לשמירה על רוח ההומניזם והחשיבה הביקורתית, הם ימשיכו לספוג קיצוצים ומהלומות פוליטיות. אנו מתנגדים בתוקף לחוק ההשתקה המוצע שמאיים על חופש הביטוי האקדמי ומהווה המשך להפיכה המשטרית”.

במהלך הדיון, נשמעו עדויות מפי מרצים ואנשי מחקר מובילים בתחום, נציגים מבית הספר למדעי הרוח. נציגת סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטת תל-אביב, תובל קליין, שיתפה את משתתפי הדיון על עיצומים שננקטו לאחרונה במחאה על קיצוצים חריפים בכוח האדם ובתקציבים. “אנחנו מרגישים שאין רצון אמיתי לסייע. הקיצוצים האלה פוגעים ישירות באיכות ההוראה והמחקר”, אמרה תובל קליין והוסיפה: “ההסכם לא הצליח לעצור פיטורים של אנשים רבים אבל מנע קיצוצים בהמשך. ההיגיון של ההנהלה והפקולטה היה לסגור תוכניות . נאמר לנו שיש ירידה ברישום הסטודנטים בפקולטה והקורסים אינה אפקטיבית לסטודנטים. אנחנו נחושות לחתור לפתרון – חיזוק מדעי הרוח הדרוש ביותר”.

נציגי הסגל האקדמי מבתי הספר למדעי הרוח שהשתתפו בדיון הדגישו שקיים איום נוסף – “חוק ההשתקה”. מדובר במדיניות שמקורה בממשלת הימין ומגבילה את חופש הביטוי האקדמי ופוגעת ביכולת לקיים מחקר חופשי ופתוח. “יש ניסיון שיטתי להשתיק קולות ביקורתיים באקדמיה. זה פוגע בעצם מהותו של המחקר האקדמי.” חלקם הצביעו על מעורבות של משרד האוצר במשבר. לטענתם, קיימת מדיניות מכוונת לצמצום והחלשת תחום מדעי הרוח, דבר שמעורר דאגה רבה בקרב הקהילה האקדמית. “יש כאן מהלך רחב יותר שמטרתו לפגוע בחשיבה הביקורתית ובמחקר החופשי”.

פרופ’ ניסים אוטמזגין, דיקן הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטה העברית, אמר כי “במחצית שנות ה-80 כ20% מכלל הסטודנטים למדו מדעי הרוח והיום רק 6%. יש שינויים חברתיים ותפיסות לגבי החיים, אך הסיבה הנוספת היא מעשי ידי אדם וזה התקצוב של מדעי הרוח שניתן רק לתלמידים אשר לומדים תואר מלא ואין כל תמריצים ללמוד קורסים בתחום. העברנו את המסקנות לוועדה לתכנון ולתקצוב ההשכלה הגבוהה (ות”ת) ויש עוד הרבה מה לעשות”. ד”ר מרק אסרף, מנהל בכיר תחום פיתוח ומדיניות אקדמית במועצה להשכלה גבוהה (מל”ג), הציג בדיון הוועדה את המאמצים להשקיע וגם שלב חדשנות במדעי הרוח: “במל”ג פועלת ועדה מיוחדת העוסקת במדעי הרוח. אנו יוזמים תוכניות המשלבות בינה מלאכותית עם מדעי הרוח, ומפתחים את מרחב מדעי הרוח והחברה הדיגיטלית”. אסרף הוסיף: “בשיתוף פעולה עם ‘ישראל דיגיטלית’, אנו מקדמים קורסים דיגיטליים במדעי הרוח. יצרנו קורסים מרתקים ורבי-משתתפים בתחום, כאשר כל קורס כזה זכה לתמיכה של 600 אלף שקל מהות”ת”.
בסיום הדיון, קראה הוועדה לממשלה ולמל”ג לנקוט בצעדים מיידיים לחיזוק ושיקום מדעי הרוח. בין ההמלצות: הגדלה משמעותית של התקציבים, יצירת תוכניות תמריצים לעידוד סטודנטים, הבטחת החופש האקדמי והגנה על חופש הביטוי של חוקרים ומרצים.

יצוין שהשבוע נרשם הישג גדול לחברי ארגון סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטת תל-אביב: בוטלו הפיטורים המתוכננים בפקולטה למדעי הרוח. לפיכך, הסתיימה השביתה שהחלה ביום שלישי שעבר. הארגון מסר אתמול לחבריו “בעקבות המאבק העיקש שלנו מול הנהלת האוניברסיטה והצעדים השונים בהם נקטנו, כולל השביתה המוצלחת בפקולטה למדעי הרוח, התנהל מו”מ אינטנסיבי מול ההנהלה בימים האחרונים, שהסתיים בהסכם הכולל התחייבות בכתב של האוניברסיטה לחזור בה מכוונתה הראשונית ליישם מדיניות קיצוצים נרחבת בסגל ההוראה והמחקר של הפקולטה למדעי הרוח על פני השנים הבאות”.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/130661