רוב הנשים הערביות-בדואיות בנגב מדווחות על פגיעה בתחושת הביטחון הכלכלי בצל המלחמה

כשני-שליש מהנשים הערביות-בדואיות בנגב דיווחו על פגיעה בתחושת הביטחון הכלכלי שלהן בצל המלחמה. בקרב תושבות הכפרים הלא מוכרים בנגב עולה שיעורן ל-71%. כך עולה מדו”ח של מכון נגביה – מרכז הידע והמחקר של האוכלוסייה הבדואית בנגב בכנס שנערך השבוע באוניברסיטת בן-גוריון בשיתוף פורום דו-קיום בנגב. הדו”ח מבוסס על סקר מקוון שנערך בסוף חודש נובמבר האחרון בהשתפות 242 נשים תושבות 152 יישובים מוכרים ו-90 כפרים לא מוכרים. את הדו”ח כתבו ד”ר מנאל חריב, ד”ר יוליה שבצ’נקו ודורון ברויטמן,
הפגיעה בתחושת הביטחון הכלכלי, כך על פי הדו”ח, נובעת מאובדן מקור הכנסה בעת ש-133 מהנשאלות היו במעגל התעסוקה. 18% מהן דיווחו על פגיעה בהכנסתן אך בקרב הנשים העובדות בכפרים הלא מוכרים, 34% דיווחו על פגיעה בהכנסה. בקרב העובדות שלמדו פחות מ-12 שנות לימוד, שיעור הפגיעה גבוה אף יותר – 60% מהן דיווחו על פגיעה בהכנסה. כמו כן כמחצית מכלל הנשים הביעו חשש גדול מאובדן מקור ההכנסה בעקבות המלחמה.
עוד עולה מהדו”ח: התערערות הביטחון התזונתי והבריאותי בקרב הנשים הבדואיות. בהמשך לכך, כשני-שליש הנשאלות דיווחו על פגיעה בגישה למצרכים בסיסיים ו-61% דיווחו על פגיעה ביכולת לממן טיפול רפואי.
היעדר מיגון בחברה הבדואית בכלל ובכפרים הלא מוכרים בפרט מוסיף אף הוא להיעדר תחושת הביטחון. מרבית הנשים חשות שהן אינן מוגנות מנפילת טילים 54% :בעיירות וכ-70% בכפרים הלא מוכרים. בהשוואה לגברים, עולה כי הנשים חוששות יותר מנפילת טילים. 89.5% חוששות לבני משפחתן, 87% חוששות מפגיעה גופנית כתוצאה מנפילת טילים, 90% חוששות מפגיעה ישירה בבתיהן. יצוין, כי כל ההרוגים הערבים בדואים מנפילות טילים מאז תחילת המלחמה בעזה נהרגו בביתם או סמוך לו.
עוד על הדו”ח:
https://x.com/nagabiya/status/1809556345357533672
עוד בנושא: https://zoha.org.il/130716