restbet restbet tv restbet giriş restbet restbet güncel restbet giriş restbet restbet giriş restizle betpas betpas giriş pasizle betpas betpas giriş pasizle iskambil oyunları rulet nasıl oynanır blackjack nasıl oynanır evden eve nakliyat malatya rent a car malatya rent a car parça eşya taşıma evden eve nakliye şehirler arası nakliyat ofis taşıma sex shop istanbul sex shop ataşehir sex shop eşya depolama uluslararası nakliyat ev depolama nakliyat eşya depolama tuzla eşya depolama eşya depolama fiyatları depolama istanbul eşya depolama şirketi ofis taşıma bostancı nakliyat üsküdar nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat ücretleri şehirler arası nakliyat

רק 14 פקחים בשליש משרה לבדיקת שאריות הדברה בכל הארץ

25 בינואר 2011

הוועדה המשותפת של הכנסת לנושא סביבה ובריאות, בראשות ח”כ ד”ר דב חנין, דנה ביום שני (ה-24 בינואר) בקשרים בין תזונה וסביבה. בפתח הדיון הדגיש ח”כ חנין כי מזון הינו אחד הגורמים המשמעותיים המקשרים בין סביבה לבין בריאות וכי הוועדה מתכוונת לעסוק בנושאים אלו על מנת לקדם שינויים בתחומים אלו.

לקראת הדיון, הכינה שירי בס ספקטור ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, מסמך מידע מפורט, שעסק בעיקר בנושא של שאריות חומרי הדברה במזון. מהמסמך עולה כי הפיקוח על שאריות חומרי הדברה במזון מתנהל בשני מישורים: בשדה או מיד לאחר הקטיף, על ידי משרד החקלאות; וברשתות השיווק, על ידי משרד הבריאות.

פקחי משרד החקלאות מצאו ב-4321 דגימות שנלקחו בשנים 2005-2009, כ-7% של חריגות משיעור השאריות המותר. פקחי משרד הבריאות ביצעו, בין השנים 2010-2006, 2330 דגימות, מתוכן 2013 היו תקינות ואילו ב-317 דגימות, המהוות 13.6% נמצאו חריגות. על פי משרד הבריאות, במידה והתוצאה החריגה מהווה סכנה בריאותית מיידית, מוכרז המזון כלא ראוי למאכל אדם ומועבר להשמדה.

אינה אשכנזי, מהשירות להגנת הצומח במשרד החקלאות, אמרה כי ישנם בסך הכל 14 פקחים, בשליש משרה, הבודקים בכל הארץ את התוצרת החקלאית לשאריות של חומרי הדברה. ח”כ חנין ביקש בתגובה כי בתוך חודש יוגש לוועדה מסמך המגדיר את צרכי כוח האדם של השירות להגנת הצומח. בעקבות המסמך, תחל הועדה במגעים עם משרד החקלאות ומשרד האוצר על מנת להרחיב את הפיקוח על התוצרת החקלאית. בס ספקטור ציינה כי גם מספר המדריכים בשה”מ (שירות ההדרכה והמקצוע של משרד החקלאות) בתחום הגנת הצומח קוצץ לחמשה בלבד. שלמה ישראל משה”מ ציין כי קיימות היום שיטות משמעותיות להפחתת חומרי ההדברה בחקלאות, והמחסור בכוח אדם מעכב את שה”מ מלבצע הדרכה מקיפה בתחום.

ורד בלן, המרכזת את יוזמת “מערך מזון מקיים בישראל” של מרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית ומכון ערבה ללימודי הסביבה, הציגה את היוזמה שעיקרה “מערכת המבוססת על מזון מקומי, יותר אורגני (לא מזהם), איטי יותר, תורם לבריאות הכלל, כולל המערכות האקולוגיות, נגיש וזמין לכל, שתומך בסחר ושכר הוגן, ביזורי ודמוקרטי”. היוזמה אמורה להיות רב-מימדית גם במגוון המגזרים שאמורים להיות שותפים לה – ממשלה, ארגוני מגזר שלישי, חקלאים, השלטון המקומי, תעשיות מזון ועוד. בלן ביקשה מהוועדה כי תפעל לקידום חקלאות מקיימת באמצעות עידוד הענף והסרת החסמים העומדים בפניו.

אהוד פלג, מנכ”ל המועצה הישראלית לצרכנות, השיק את המדריך המקוון לסימון מזון של המועצה, בשיתוף האגודה לבריאות הציבור. המדריך מציג בשפה פשוטה את רכיבי המזון השונים ומעצים אותו באמצעות הפנייה לחקיקה ופסקי דין שונים. איתן מיכאלי, מנהל המוקד לביטחון תזונתי, אמר כי לצערו רוב האוכלוסייה שפחות נגישה למזון הינה גם פחות נגישה לאינטרנט ולכן לא תלמד על רכיבי המזון שלה באמצעות האינטרנט. הוא הצר על כך שמנות המזון המגיעות לבית הספר הינן מתועשות ושדווקא האוכלוסיות המוחלשות חשופות למזון מתועש.

בסיכום הדיון אמר ח”כ חנין כי הוועדה תמשיך לפעול לעידוד חקלאות מקיימת בישראל והיא מבקשת מהשירות להגנת הצומח ומשה”מ, לקבל בתוך חודש, מסמך מפורט לגבי הצורך להרחיב את הפיקוח על התוצרת החקלאית והצורך בחיזוק מערך ההדרכה בתחום הפחתת שימוש בחומרי הדברה. עוד הוא הציע למשרד הבריאות לשקול לשנות את הסימון על גבי מוצרי המזון כך שייוצרו שתי קבוצות של תוספים: קבוצה שאין לגביה חששות בריאותיים וקבוצה שיש להתייחס אליה בזהירות.

הוועדה ברכה על יוזמת המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור, שהקימו את המדריך המקוון לסימון חומרי מזון. הוועדה מציעה לשלב את המדריך בכל מערכות המדינה ולהפוך את המדריך לחלק מתכנית הלימודים. כמו כן, הוועדה מוטרדת מתחום הפרסום המטעה על גבי מוצרי מזון והיא מציעה למשרד הבריאות לשקול החלפת תוויות מטעות ומבקשת לקבל בתוך חודש מסמך מפורט המתייחס לתחום הפרסום.