16 נהרגו בהפצצות על עזה ובי”ס הותקף בנוסייראת; תשעה מתוך עשרה תושבי הרצועה נעקרו מביתם

16 פלסטינים נהרגו הבוקר (שלישי) בהפצצות ישראליות על רצועת עזה. שבעה נהרגו בעת מטוסי קרב תקפו בית ספר בשכונת נוסייראת שבמרכז הרצועה שלדברי כוחות הכיבוש שהו בו אנשי חמאס וג’יהאד אסלאמי. הצבא מסר כי “התקיפה בוצעה באמצעות חימוש מדויק על מנת לצמצם פגיעה באזרחים”. לדברי משרד הבריאות ברצועה מאז תחילת המלחמה ב-7 באוקטובר 2023 נהרגו 38,193 אזרחים, רובם נשים וילדים ו-87,903 נפצעו. “אלפי הרוגים נותרו מתחת להריסות הבתים”, הדגישו.
בעקבות פקודות הפינוי שפרסם הצבא בשבועיים האחרונים להערכת האו”ם מספר העקורים בתוך עזה עלה מ-1.7 ל-1.9 מיליון בני אדם. במלים אחרות, נכון לעכשיו מוערך שתשעה מכל עשרה בני אדם בעזה עקורים, רבים מהם פעמים אחדות. הגורמים העיקריים לעקירות ההמוניות היו פקודות פינוי מטעם הצבא הישראלי, הרס נרחב של תשתית פרטית וציבורית כאחד, הגבלות על הגישה לשירותים חיוניים והפחד המתמיד מפני מעשי האיבה המתמשכים.
עוד נמסר מהאו”ם שבפקודת הפינוי השנייה בהיקפה מאז אוקטובר 2023, שניתנה ב-1 ביולי, הורה צבא הכיבוש לתושביהם של 71 גושי בנייני מגורים במזרח נפת ח’אן יונס ובנפת רפיח להתפנות מייד מערבה, למה שהצבא מגדיר “אזור הומניטרי” באל-מוואסי. השטח המפונה כולל מתקני שירותים חיוניים, בהם 92 בתי ספר, ארבעה מוקדים רפואיים, שני מרכזי רפואה ראשונית, 14 מטבחים המספקים מזון חם לעקורים, מטמנת אשפה מרכזית, מתקן אחד לטיהור שפכים ובית חולים אחד (לפרטים נוספים ראו להלן). להערכת האו”ם והארגונים השותפים לו, ייתכן שבעת מתן פקודת הפינוי התגוררו באזור הפינוי כ-250 אלף בני אדם. עקורים נעו לעבר מערב נפת ח’אן יונס ונפת דיר אל-בלח, שכבר כעת שוררת בהן צפיפות יתר ואין בהן שירותים בסיסיים, תשתית חיונית, חומרים לבניית מחסים ומרחב שיוכל לקלוט את זרם העקורים החדשים. יתרה מכך, עקורים בכל רחבי עזה ממשיכים לחשוש לבטיחותם. ב-3 ביולי נהרג על פי דיווחים לפחות פלסטיני אחד, ועשרה בני אדם אחרים נפצעו, כשבניין בן חמש קומות ליד המרכז הרפואי נאסר נפגע בתקיפה אווירית שגרמה נזק גם לאוהלי עקורים שמצאו מקלט בבית ספר של אונר”א בקרבת מקום.
ב-2 ביולי, כשהרשויות הכיבוש הבהירו שפקודת הפינוי מ-1 ביולי אינה חלה על בית החולים האירופי בעזה, כבר נמלטו בחופזה רוב אנשי הסגל הרפואי והמטופלים, לרבות מטופלים רתוקים למיטותיהם ומחוברים לעירויים, משום שפחדו על סמך ניסיון העבר בבתי חולים שהיו ממוקמים באזורים שיועדו לפינוי, שבית החולים יחדל עד מהרה לתפקד. עד לערב ה-2 ביולי כבר היה בית החולים האירופי בעזה ריק לחלוטין, וכל 320 המטופלים ואנשי הסגל הרפואי עזבו אותו. רוב המטופלים הופנו למרכז הרפואי נאסר, שהגיע לתפוסה מלאה וכעת מאושפזים בו 350 מטופלים, זאת על רקע של מחסור בתרופות ובאספקה לניתוחים. נכון ל-4 ביולי הועברו למרכז הרפואי נאסר, בסיוע ארגון הבריאות העולמי ומשרד האו”ם לתיאום עניינים הומניטריים, ציוד רפואי מרכזי מבית החולים האירופי בעזה, לרבות מיטות, ציוד חדרי ניתוח, מכונות הרדמה, מוניטורים רפואיים ומכשירי אקמו. במענה לצרכים הגדלים במרכז הרפואי נאסר. הצלב האדום הבינלאומי, שהציב בבית החולים האירופי בעזה צוות רפואי-כירורגי שכלל רופאים, אחיות ופיזיותרפיסטים, נאלץ גם הוא להעביר את אנשי הסגל והמטופלים שלו לבית חולים השדה של הצלב האדום באזור אל-מוואסי ברפיח. בית החולים אל-אמל בח’אן יונס נפגע באופן דומה, כשקיבל זרם של פצועים שהמרכז הרפואי נאסר כבר לא היה מסוגל לקלוט.
על פי הארגונים ההומינטריים הפועלים ברצועה פינויו של בית החולים האירופי בעזה, מתקן רפואי ובו 650 מיטות, צמצם עוד יותר את קיבולת המיטות הזמינות בדרום עזה, האזור שנכון לעכשיו מתרכזת בו מרבית אוכלוסיית עזה. לדברי כוח המשימה לענייני בריאות, קיבולת המיטות המצטברת בששת בתי החולים המתפקדים באופן חלקי בדרום עזה – לרבות שלושה בדיר אל-בלח ושלושה בח’אן יונס – היא כעת 1,334 מיטות. כרגע, רק 15 מ-36 בתי החולים בעזה עדיין מתפקדים, אף כי באופן חלקי, ורובם נגישים למטופלים רק באופן חלקי בשל חוסר הביטחון, מגבלות הגישה והנזק שנגרם למתקנים. בנוסף, מתוך 103 מרכזי רפואה ראשונית, רק 43 (42%) ממשיכים לפעול, גם אם באופן חלקי, ומתוך עשרה בתי חולים שדה, כולם בדרום עזה, רק ארבעה מתפקדים באופן מלא, ארבעה מתפקדים באופן חלקי ושניים אינם מתפקדים כלל.
יצוין שיו”ר סיעת חד”ש-תע”ל, ח”כ אחמד טיבי, התראיין אתמול בערוץ הכנסת וביקר את מעצמות המערב בכלל ואת התנהלות ממשל ביידן בפרט, והביע את דעתו על ‘המוסר הכפול’. “המערב מאפשר לפשעי המלחמה שקורים להימשך בעזה בעוד אלפי ילדים נהרגים בעזה. הם לא מתייחסים באופן שווה לחיי הישראלי ולחיי הפלסטיני. לא שומעים שום גינוי מהנשיא ביידן ולא מראש ממשלת בריטניה”. עוד הוסיף ח”כ טיבי: “מי שיש לו פסל חירות אמור להתייחס באופן שוויוני לכל בני האדם. העיקר הם מתפארים בזכויות אדם ובמלחמה נגד הגזענות”.
על ממשלת הימין, אמר: “זו ממשלה שהיא אסון. גם על החברה הערבית וגם על החברה היהודית. הממשלה נושאת באחריות מחדל ה-7 לאוקטובר. כל זאת בנוסף לגזענות שצוברת תאוצה אצל שרים פשיסטים וגזעניים בממשלה. בפועל, מזמן היה צריך לנקוט עמדה כלפי השרים האלה ולהחרים אותם. כן, הכוונה לסמוטריץ’ ובן גביר, אחד רוצה לשרוף את חווארה והשני גזען שהולך בדרכו של כהנא ודורש בפומבי להרוג אסירים”.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/130593