restbet restbet tv restbet giriş restbet restbet güncel restbet giriş restbet restbet giriş restizle betpas betpas giriş pasizle betpas betpas giriş pasizle iskambil oyunları rulet nasıl oynanır blackjack nasıl oynanır evden eve nakliyat malatya rent a car malatya rent a car parça eşya taşıma evden eve nakliye şehirler arası nakliyat ofis taşıma sex shop istanbul sex shop ataşehir sex shop eşya depolama uluslararası nakliyat ev depolama nakliyat eşya depolama tuzla eşya depolama eşya depolama fiyatları depolama istanbul eşya depolama şirketi ofis taşıma bostancı nakliyat üsküdar nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat ücretleri şehirler arası nakliyat

הכומר שחאדה: הממסד הישראלי טרם הפנים את לקחי יום האדמה

30 במרץ 2010

ביום שלישי (ה-30 במרץ) צוין יום השנה ה-34 של יום האדמה – המחאה הפוליטית ההמונית הגדולה של הערבים-פלסטינים אזרחי ישראל. לקראת יום האדמה פנתה מערכת “זו הדרך” אל הכומר ד”ר שחאדה שחאדה, שנמנה עם מנהיגי יום המחאה המקורי ב-1976 וסגן יו”ר חד”ש מזה שנים. האב שחאדה (70) עוסק בשנים האחרונות, לצד פעילותו הפוליטית, בקידום הדיאלוג הבין דתי והשלום בכנסייה האפיסקופלית.

הפקעתה של קרקע פלסטינית היתה מאפיין בולט של הגישה המפלה של ממסד הישראלי כלפי האוכלוסייה הערבית, או כפי שאומר האב שחאדה “קודם גרשו 750 אלף איש, אישה וילד מאדמותיהם ולאחר מכן הממסד הישראלי דאג להפקיע את אדמותיהם”. ב- 1976 רצתה הממשלה שוב להפקיע את קרקעותיהם של הערבים בגליל, בנגב ובאזורי המשולש הקטן, בהם נותרו אוכלוסיות פלסטיניות נכבדות, כבעלת חשיבות קריטית כל כך עד שהיא הגיבה לשביתת המחאה המאורגנת בעזרת כוח צבאי ומשטרתי רב.

מה שהחל כמחאה ארצית שקטה הסתיים במותם של שישה אזרחים לא חמושים בסכנין, עראבה, כפר כנא וטייבה. רבים אחרים הפכו נכים או נפצעו. “השביתה הצליחה. כ-80 אחוז מהציבור הערבי בישראל השתתף בה. יתר-על-כן, באמצעות השביתה והמחאה ההמונית הצלחנו לעצור את ההפקעות. הצלחנו להחזיר את הכבוד לציבור שלנו. יחד עם זאת, שילמנו מחיר כבד בחיי אדם. היה זה הרג של חפים מפשע – ללא כל הצדקה”.

האם כל תוצאות יום האדמה הן חיוביות?
בכל מה שקשור להתגייסות הרחוב הערבי, ולתוצאות המאבק המיידיות – אכן הן חיוביות. לצערי, הממסד הישראלי טרם הפנים את לקחי יום האדמה והיחס כלפי הערבים בישראל מוסיף להיות יחס כאל אזרחים ממדרגה שנייה. גם סוגיית האדמות טרם מצאה את פתרונה. ברבים מהכפרים וערים הערביות אין עתודות קרקע לצעירות ולצעירים – הנאלצים לעיתים קרובות לעבור על חוקי התכנון והבנייה אם ברצונם לזכות בקורת גג. הם לא עבריינים. הממסד הופך אותם לעבריינים. האם הרצון להקים משפחה או להגיע קורת גג הם פשע?

מאז יום האדמה עברו שנות דור. האם זיכרון המאבק נותר כפי שהיה?
מצד אחד, יש דור של צעירים שלא שמעו או אינם יודעים בדיוק את קורות יום האדמה. מצד שני, מדי שנה, נערכות הפגנות ועצרות בהשתתפות אלפים ורבבות. כך שאנו משקיעים מאמצים מרובים כדי להגיע אל בתי הספר, לפני יום אדמה ואחריו, כדי להסביר את קורותיו, את מאבקה של האוכלוסייה הערבית לשוויון מלא. אנו תקווה שהפעילות החינוכית-הסברתית יחד עם העצרות והמשך המחאה יתרמו להעלאת המודעות של הדור הצעיר על מה שנעשה בדור ההורים ועל מה שנדרש לעשות כעת.

ומה נדרש לעשות כעת…
להמשיך במאבק לשוויון מלא. לא יהיה עתיד לשני העמים בישראל ללא שוויון מלא. זהו מסר שאנו מנסים להנחיל לכל החברה הישראלית מזה עשרות שנים. ככל שחולף הזמן, הוא לא מאבד מערכו.

לראיון המלא, בגיליון “זו הדרך”