restbet restbet tv restbet giriş restbet restbet güncel restbet giriş restbet restbet giriş restizle betpas betpas giriş pasizle betpas betpas giriş pasizle iskambil oyunları rulet nasıl oynanır blackjack nasıl oynanır evden eve nakliyat malatya rent a car malatya rent a car parça eşya taşıma evden eve nakliye şehirler arası nakliyat ofis taşıma sex shop istanbul sex shop ataşehir sex shop eşya depolama uluslararası nakliyat ev depolama nakliyat eşya depolama tuzla eşya depolama eşya depolama fiyatları depolama istanbul eşya depolama şirketi ofis taşıma bostancı nakliyat üsküdar nakliyat şehirler arası nakliyat şehirler arası nakliyat ücretleri şehirler arası nakliyat

האגודה לזכויות האזרח: המשטרה פועלת לדיכוי הפגנות ומחאות תוך פגיעה בחופש הביטוי

2 בינואר 2021

“המשטרה משתמשת לא פעם בכלים קיצוניים ופוגעניים נגד המפגינות והמפגינים”, כך נכתב בדו”ח מיוחד שפרסמה לפני מספר ימים האגודה לזכויות האזרח תחת הכותרת “אכיפה פוגענית ופגיעה בחופש המחאה: התנהלות משורת ישראל בהפגנות בשנת 2020”. במהלך השנה האחרונה, וביתר שאת מאז התפרצות מגפת הקורונה במרץ 2020, מתאפיין המרחב הישראלי בפעילות מחאתית ערה ונרחבת. ברחבי הארץ מתקיימים שלל הפגנות ואירועי מחאה הנוגעים לקורונה – נגד מגבלות שנקבעו, נגד סגרים מקומיים, ביקורת על הטיפול בקורונה, מחאה על המצב הכלכלי, נגד שלטון הימין ונגד הכיבוש ועוד.

אך לדברי הדו”ח המשטרה נוקטת ביד קשה נגד המפגינים. “מזה שנים רבות המשטרה נוקטת יד קשה כלפי מוחים מקבוצות מיעוט, ובעיקר כלפי ערבים, אתיופים, בעלי חזות מזרחית וחרדים, שנתפסים באופן אוטומטי בידי המשטרה כאיום שמחייב תגובה קשה ושימוש בכוח”, נאמר עוד. כך למשל היה במחאתם של יוצאי אתיופיה נגד האלימות המשטרתית, בהפגנות החרדים נגד הגיוס ובהפגנות של האוכלוסייה הערבית. “החידוש בשנה האחרונה הוא התרחבות של השימוש בכלים אלה גם כלפי מפגינים מקבוצות הרוב ובהפגנות במרכזי הערים הגדולות. בעקבות זאת, פרקטיקות שנתקלו בהתעלמות במשך שנים זכו להתייחסות נרחבת בשיח הציבורי ובכנסת. נוסף על כך הפעילה המשטרה בשנה האחרונה שיטות וכלים חדשים נגד מפגינות ומפגינים”.

המסמך של האגודה לזכויות האזרח סוקר את השיטות והכלים שהפעילה המשטרה בחודשים האחרונים לדיכוי הפגנות ומחאות, ואת פגיעתם בחופש הביטוי ובזכות להפגין. “בין השאר, אנו עדים לתופעות כמו מעצרי שווא, שימוש במכת”זית ובסוסים בניגוד לנהלים, הפעלת שוטרים סמויים, התניית שחרור ממעצר בהרחקה ממוקדי המחאה, מתן דוחות ללא הצדקה ועוד. על אלה נוספים התחמקות של שוטרים מהזדהות, מתיעוד מעשיהם ומלקיחת אחריות. כל אלה מציירים תמונה מדאיגה של שימוש לרעה בסמכויות שניתנו למשטרה כדי להגן על האזרחים ולשמור על הסדר הציבורי, למטרה פסולה של דיכוי מחאה לגיטימית”.

מחברי הדו”ח הדגישו ש”המשטרה אינה פועלת בוואקום. בחודשים האחרונים התנהלותה מול המפגינים קיבלה רוח גבית בהתבטאויות של ראש הממשלה ושל נבחרי ציבור אחרים, שהתייחסו למפגינים כאל ‘אנרכיסטים’, מפרי סדר ומפיצי קורונה. לאלה התלווה מהלך חריג וקיצוני של הגבלת חופש ההפגנה באמצעות חקיקה, בחסות המאבק בקורונה. כך, למשך מספר שבועות נקבע בתקנות שאין להתרחק יותר מקילומטר אחד ממקום המגורים, מבלי להחריג מהוראה זו הגעה לאירועי מחאה והפגנה. בכך הוגבלה וצומצמה מאוד בשבועות אלה הפעילות במוקדי המחאה העיקריים בירושלים ובתל אביב – אך המחאה התפשטה למאות מוקדים קטנים ברחבי הארץ.

נקודה חשובה נוספת היא שהתנהלות המשטרה בהפגנות ובאירועי המחאה פוגעת לא רק במפגינים ובמחאה הספציפית, אלא יש לה גם “אפקט מצנן רחב יותר על הזכות להפגין ולמחות”. אזרחים רבים המעוניינים להפגין נמנעים מכך בשל המחיר הפיזי והנפשי של העימות עם כוחות המשטרה, או מחשש מקנסות, ממעצר או מהכתמת שמם באישומים פלילים. נוסף על כך, לדיכוי המחאה יש השפעה על השיח הציבורי ועל אמון הציבור במשטרה בפרט וברשויות המדינה בכלל.

בסיכום הדו”ח נכתב ש”המוני המקרים והפניות הפרטניות שהגיעו לארגוני זכויות האדם, פורסמו בתקשורת או הופצו ברשתות חברתיות, מצטברים בסופו של דבר לכדי מכלול ומשקפים תופעה מערכתית. לפיכך, לצד נקיטה של צעדים מרתיעים כלפי שוטרים בודדים, על המשטרה להכיר בכך שמדובר בבעיה מערכתית ולטפל בה בהתאם – בין היתר על ידי הדרכות, הכשרות, והעברת מסר ברור מצד המפקדים הבכירים בדבר חובתה של המשטרה להגן על הזכות להפגין”.

לעיון בדו”ח “אכיפה פוגענית ופגיעה בחופש המחאה: התנהלות משטרת ישראל בהפגנות בשנת 2020” (Word | pdf)